Albenia – Tirana
Arnavutluk, Avrupalı olmayan bir Avrupa ülkesi. Dünyanın en ucuz şehirlerine ev sahipliği yapıyor. Dalmaçya sahillerine kıyısı olsa da çok fazla tesis olmaması turist popülasyonunun da düşük olmasına neden oluyor. Tiran başken statüsünde en büyük şehri.
Tiran Hakkında Genel Bilgiler
Arnavutluk
Arnavutça
Lek
Kış: +1 Yaz +2
+355
Ulaşım
Favori havalimanım her zaman Sabiha Gökçen olmuştur. Anadolu yakasında olmasından ulaşımı ve yine Pegasus’un buradan hizmet veriyor olması gibi büyük avantajları var. Sabiha Gökçen’den Tiran Rinas havaalanına direk uçuş var ve yaklaşık 1 saat sürüyor. Havalimanından şehir merkezine otobüs ve taksiler var. Fiyatlar uygun. daha uygun olsun derseniz her yerde olduğu gibi ” Abi taksi lazım mı?” şirketinin taksileri de var. Mutlaka pazarlık yaparak hatta etrafınızda mutlaka bir Türk olacağı için ortaklaşa bu taksileri kullanabilirsiniz.
Gezilecek Yerler
Ethem Bey Cami
Yapımı 1790’da Molla Bey zamanında başlamış olan cami, 1820’de Molla Bey’in oğlu Hacı Ethem Efendi döneminde bitmiştir. Komünist rejim döneminde kapalı tutulan cami, 1991 yılında tekrar ibadete açılmıştır.
Saat Kulesi
Ethem Bey Camii’nin hemen önünde bulunan kule; 35 metre yüksekliğindedir ve 90 basamaklı merdivenleri bulunmaktadır. Şehrin manzarasının tadını çıkarmak isteyenler için ideal adreslerden biridir.
İskender Bey Meydanı
40.000 metrekarelik bir bölgede bulunan İskender Bey’in at üzerindeki heykeli Tiran’ın tam merkezinde yer almaktadır ve 11 metre uzunluğundadır. Bu nedenle bulunduğu alan İskender Bey Meydanı ismini almıştır. İskender Bey, şehre olan katkılarından dolayı Arnavut halkı tarafından çok sevilmektedir. Tiran denilince akla gelen ilk yer olan İskender Bey Meydanı 2012 yılında yeniden şekillendirilmiştir.
Tiran Ulusal Tarih Müzesi
1981 yılında açılan müze, Tiran’ın simgelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. İçinde Osmanlı dönemine ait tarihi eserler de bulunan müzede 3 binden fazla eser yer almaktadır.
Nerede Kalınır?
Bir ülkeyi, şehri en iyi gezmenin yolu oralı gibi olmaktır. Bu yüzden benim tercihim otellerden çok evler olmuştur. Oteller sizi hep bir misafir ve müşteri gibi görür. Evlerin sıcaklığı daha bir başkadır. Halkın içinde onlar gibi anahtarının olduğu bir daireye girmek otel kartından daha fazlasını hissettirir.
Konum tercihi yaparken meydan, kafe, bar ve lokanta gibi hayatın etrafında döndüğü yerler olmalı.
Ne Yemeli?
Arnavutluk uzun yıllar Osmanlı egemenliği altındaydı. Damak lezzeti bize çok yakın. Bazı yemekleri İtalyan ve Yunan mutfağını temsil eder.
Arnavut yemeklerinden mutlaka denenmesi gerekenler ise
- Elbasan Tava
- Samsa
- Pırasa böreği
- Tirit
- Arnavut ciğeri
- Kaymaçina
- Trileçe
- Petla
- Çerviş
- Arnavut çullaması
- Mişoriz
- Fliya
- Pilaska
- Kaçamak
- Perşeş
- Pule petka
Bir sonraki gezi planı
Arnavutluk benim transit geçiş için kullandığım bir nokta oldu. Yaptığım araştırmalar sonrası yaz tatili için Ksamil’e gelmek olacak.